Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

Po wyprawie do lokalnego warzywniaka wróciłam z łupem. Piękny, ledwo mieszczący się w lodówce okaz rabarbaru. Pierwsze co przyszło mi do głowy- kompot, może ciasto? Mimo że kończy się już maj, to jeszcze nie jest to pogoda na kompot (deszcz i 15 stopni). Na ciasto jest zawsze pogoda ale dziś może coś innego. Kocham drożdżówki więc zrobiłam moje ulubione- z budyniem, owocem i kruszonką. Rabarbar pasuje tu idealnie, nadaje budyniowi życia a dodanie jabłek stabilizuje i łączy smaki.

Mój przepis jest wegański, oczywiście możecie go modyfikować jeśli nie korzystacie z roślinnych zamienników nabiału ale obiecuję że ta wersja w niczym nie ustępuje tym mlecznym.

SKŁADNIKI (8-9 szt.)

ciasto drożdżowe:

50g świeżych drożdży

1/2 szkl. ciepłej wody

4 łyżki mleka roślinnego

2 łyżki margaryny roślinnej

4 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego

3 szkl. mąki przennej

1/2 łyżeczki soli

budyń:

pół opakowania budyniu śmietankowego

szklanka mleka roślinnego

łyżka cukru*

kruszonka:

1/3 szklanki mąki

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki margaryny roślinnej/ oleju kokosowego

dodatki:

pół jabłka

ok. 1,5 szklanki pokrojonego w małe kawałeczki rabarbaru

4 łyżki margaryny roślinnej

Wege drożdżówki z budyniem i rabarbarem

PRZEPIS

BUDYŃ

Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Budyń powinien być gęstszy niż taki, który jemy:) jeśli taki nie jest to dodajemy odrobinę więcej proszku

*dobrze jest spróbować czy budyń jest dla nas odpowiednio słodki

DROŻDŻÓWKI

Pokruszone drożdże łączymy z ciepłą wodą, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Dajemy im odpocząć przez 10- 15 min

Margarynę roztapiamy i łączymy z cukrem, po przestygnięciu dodajemy do tego mleko

W dużej misce łączymy mąkę i sól a następnie wlewamy margarynę, drożdże i resztę składników

Zagniatamy ciasto przez ok. 15 min, aż przestanie się kleić do rąk (jeśli nadal się klei dodajemy trochę mąki)

Odstawiamy ciasto na 45 min.

Ciasto dzielimy na 8-9 kulek, lekko spłaszczamy i odkładamy na wyłożoną papierem blaszkę na 30 min.

Mocno rozpłaszczamy bułeczkę robiąc wgłębienie a następnie napełniamy budyniem, owocami a na końcu posypujemy kruszonką

Drożdżówki pieczemy w 190 C z termoobiegiem do zarumienienia czyli ok 15 min.

KRUSZONKA

Łączymy składniki i szybko rozcieramy w palcach

Najlepsze wegańskie drożdżówki


2 thoughts on “Drożdżówki z budyniem i rabarbarem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *