Najlepsze kotlety wegetariańskie

Najlepsze kotlety wegetariańskie

Muszę przyznać że dziś udało mi się dokonać czegoś przełomowego. Zrobiłam moje najlepsze jak do tej pory kotlety wegetariańskie. Są to kotlety na bazie soi, wiem że ta biedna roślinka jest aktualnie dość kontrowersyjna ale hmm, ja się nie boję. 🙂 Kupuję tą:

soja bio

Kotlety są serio pyszne. Soja jest świetną bazą, ponieważ jej smak jest dość stabilny i bardzo dobrze łączy się z przyprawami. Mają zwartą konsystencję i świetnie się smażą. Jedynym minusem jest czas gotowania soi, więc jeśli nie masz na to czasu, to możesz kupić taką z puszki i ugotować tylko warzywa. Mój przepis jest wegański, ale jeśli ktoś lubi to może zastąpić siemię lniane jajem.

SKŁADNIKI:

300g soi

spora marchewka

pół kostki warzywnej (takiej jak do rosołu)

pół cebuli

ząbek czosnku

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki żytniej (ja użyłam 2000, ale może być też inna)

łyżeczka pieprzu ziołowego

2 łyżki hummusu

sok z cytryny (tyle ile lubisz)

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego+ ciepła woda/ jajo

sólo i pieprz do smaku

bułka tarta do obtoczenia

oliwa/ olej do smażenia

PRZEPIS

Soję zalewam zimną wodą na wieczór przed robieniem kotletów.

Odlewam wodę, wrzucam soję do garnka, zalewam świeżą wodą, dodaję kostkę warzywną i zagotowuję

Gotuję soję na małym ogniu przez 1,5h. Po tym czasie dodaję pokrojoną marchewkę, cebulę i czosnek i gotuję jeszcze pół godziny

Kiedy wszystko jest już miękkie a na dnie zostaje jeszcze trochę wody, to blenduję wszystko raczej niechlujnie lub rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków.

Daję gotowej masie trochę odpocząć, żeby nie była bardzo gorąca.

Dodaję wszystkie przyprawy, siemię lniane i mąki. Nie sugerujcie się do końca tym ile ja dodałam mąki. Dodajcie mniej lub więcej zależnie od tego, jaką otrzymacie konsystencję.

Kiedy możecie uformować kulki i ciasto nie klei Wam się strasznie do dłoni to znaczy że konsystencja jest idealna:)

Obtaczam w bułce i formuję dość płaskie kotlety.

Smażę z obu stron do zarumienienia i mamy najlepsze na świecie kotlety wegetariańskie.

Sprawdź też mój przepis na pyszne, wegańskie drożdżówki https://wellnessvirgo.pl/2019/05/23/drozdzowki-z-budyniem-i-rabarbarem/



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *