Najlepsze spaghetti w sosie pomidorowym

Najlepsze spaghetti w sosie pomidorowym

Danie, które zawsze przychodzi na ratunek, kiedy nie mam czasu lub ochoty. Makaron i sos pomidorowy, to raczej połączenie znane każdemu i każdy ma swój sposób na „najlepsze spaghetti w sosie pomidorowym”. Ja moją wersję lubię chyba najbardziej za zapach i aromat. Zawsze staram się dodawać świeżych ziół, które naprawdę robią to danie. Do tego przysmażony na oliwie czosnek, drobno posiekana cebulka i mamy bazę na idealny sos.

Jeśli chodzi o takie podstawowe dania, zawsze staram się stawiać na jakość produktów. Makaron z pszenicy durum i 100% passata bez cukru i konserwantów. Ważne jest dość długie gotowanie passaty, dzięki temu przejdzie wszystkimi smakami i sos będzie smaczniejszy. W tym przepisie używam tuńczyka, ale wystarczy go pominąć i mamy wersję wege. Czasem zastępuję też tuńczyka pieczarkami lub granulatem sojowym.

SKŁADNIKI

400g makaronu spaghetti

500 ml passaty pomidorowej

cebula

2 ząbki czosnku

oliwa do smażenia

2 puszki tuńczyka

szpinak (tak na oko, ile kto lubi)

świeże zioła- bazylia, rozmaryn, oregano

przyprawy: sólo, pieprz, pieprz ziołowy, estragon

PRZEPIS

Na oliwie przysmażam rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulkę

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Na patelnię z czosnkiem i cebulką wlewam całą passatę+ pół szklanki wody, gotuję bez przykrycia

Do sosu dodaję tuńczyka i przyprawy, jeśli robi się za gęsty to dolewam odrobinę wody

Na koniec dodaję zioła i gotuję jeszcze ok. 3 minuty

Mieszam makaron z sosem. Podaję z płatkami drożdżowymi i mini sałatką 🙂

makaron

Jeśli podobał Ci się ten przepis to sprawdź też, jak zrobić moje ulubione kotlety wegańskie 🙂

https://wellnessvirgo.pl/2019/06/20/najlepsze-kotlety-wegetarianskie/



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *